Šumivé

Šumivé víno sa vyrába kvasením vína vo fľaši, ale aj v kovových tankoch. Šampanské sú vyrábané klasickou metódou zrenia vo fľaši po dobu 9 mesiacov. Šumivé víno vyrobené klasickou metódou je cennejšie, kvalitnejšie a vzácnejšie. Názov „šampanské“ môžu niesť len šumivé vína vyrobené vo francúzskej oblasti Champagne. Šumivé vína z iných oblastí nazývame vínne sekty.

Sekty sú vyrábané primárnym alebo sekundárnym kvasením vína v tankoch. Niekedy sú umelo karbonizované CO2.

Šampanské aj sekty podávame ako aperitív, ale môžeme ich kombinovať aj s jedlom. Suché biele sekty sú vhodným prípitkom, alebo ich podávame s predjedlom, alebo zeleninovým jedlom. Polosuché a polosladké sekty kombinujeme s rybami alebo hydinou. Ružové a červené podávame k tmavému mäsu a sladké je vhodné podávať k dezertom.

Podávame pri teplote 6 – 8°C, ak nie je na etikete určené inak.

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 22

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 22