Červené víno

Červené víno sa vyrába výhradne z modrých odrôd hrozna. Rmut sa necháva niekoľko dní pred lisovaním nakvášať na šupkách, pri čom dochádza k vylúhovaniu farbiva, ktoré dáva rmutu typickú farbu. Vďaka kontaktu so šupkami sa uvoľní nielen farbivo, ale aj ďalšie žiaduce látky ako napríklad triesloviny.

Víno je prastarý nápoj, ktorý sa vyrába z hrozna viniča rôznorodého. Kvalitu vína ovplyvňuje hlavne kvalita hrozna, ktoré sa na jeho výrobu použije. Kvalita hrozna je závislá od pôdnych a klimatických podmienok a tiež od starostlivosti vinára. Hrozno je potrebné pred spracovaním odstopkovať a následne dochádza k jeho rozomletiu šetrným spôsobom, aby nedošlo k poškodeniu kôstok, ktoré by uvoľnili horké látky. Hmote, ktorá v tejto fáze vzniká hovoríme rmut.

Na Slovensku spotreba červeného vína zaostáva za spotrebou vína bieleho. Pestovanými odrodami viniča sú u nás hlavne: AlibernetAndréCabernet SauvignonDornfelderDunajFrankovka modráMerlotModrý PortugalNeronetPinot Noir (Rulandské modré)Svätovavrinecké a Zweigeltrebe.

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 63

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 63