Nový Zéland

Nový Zéland je najjužnejšou vinárskou krajinou na južnej pologuli. Štrkovité pôdy a jedinečné chladné prímorské podnebie vytvárajú ideálne podmienky pre burgundské odrody Chardonnay a Pinot Noir. V teplejších oblastiach dozrieva Merlot a Cabernet Sauvignon.

Jedenásť novozélandských vinárskych regiónov sa rozprestiera na dĺžke viac než 1200 km. Výhodou Nového Zélandu je chladné prímorské podnebie s priemerne teplými letami a miernymi zimami. Charakteristickým rysom novozélandského podnebia sú vysoké zrážky.

Prvé kry viniča doviezol na Nový Zéland anglický misionár Samuel Martsen v roku 1819 z Austrálie. Ešte v roku 1960 pripadalo na stolové vína len 12% z celkového obratu vína, pretože v tomto kraji boli uprednostňované likérové vína.

V 70. rokoch 20. storočia novozélandský vinársky priemysel vsadil na ľahké biele vína odrody Müller Thurgau. V 80. rokoch sa pokúsili o niečo ešte lepšie a vysadili odrody, ktoré vo Francúzsku poskytovali najlepšie vína. Sauvignon Blanc a Chardonnay sú v súčasnosti najpestovanejšie odrody v krajine.

Odroda Sauvignon blanc položila základy presláveného novozélandského vína. S plochou 11 000 ha zďaleka prekonala všetky ostatné odrody. Poskytuje vína s jasnou, intenzívnou ovocnosťou a spektrom aróm od zelených fazúľ až po mango či marakuju.

Chardonnay sa pestuje vo všetkých regiónoch a vinifikuje sa rozličnými spôsobmi. Pribúdajú plochy s odrodami Rizling a Pinot Gris, z ktorých sa vyrábajú jemné vína v alsaskom štýle.