Čile

Vinárstvo má v Čile dlhú a významnú históriu. Doposiaľ však nie je jasné, či sa sem prvé kry viniča dostali z Mexika, Peru alebo zo Španielska. Prvý vinič bol pravdepodobne v Čile vysadený v roku 1551 v La Serene, čo je dnes oblasť, ktorá vyrába Pisco. Prví osadlíci si so sebou doniesli odrody ako País, Mission či Moscatel.

Čile je geograficky izolovaná krajina, keďže susedí s Tichým oceánom, púšťou Atacama, chudobnou Patagóniou a snehom pokrytými Andami. Práve táto izolácia pomohla krajine vyhnúť sa rozšíreniu a zavlečeniu rôznych chorôb viniča, ktoré spôsobili v iných vinárskych krajinách nemalé škody.

Krajina disponuje 114 500 ha vinohradov, ktoré dávajú 8,5 miliónov hektolitrov vína. Podnebie je tu horúce, na západe ovplyvnené studeným Hombuldtovým prúdom a na východe horúčavy zoslabujú nárazové vetry od Ánd. Vinič rastie na rovinatej úrodnej pôde, s prevahou naplavených pôd s vápencom a ílom. Vinohrady zasahujú na západných svahoch do nadmorskej výšky 600 m a na slnečných východných svahoch Ánd až do výšky 1000 m n. m.

Najrozšírenejšou odrodou v Čile je País, známa aj ako Maisson v Kalifornii a ako Criolla v Argentíne. Je to dávny odkaz Španielskych dobyvateľov.

Najdôležitejšími modrými odrodami sú Cabernet, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Syrah či Pinot Noir.

Schopnosť Čile vyrábať cenovo dosupné prémiové biele vína z odrôd Sauvignon Blanc a Chardonnay urobila túto krajinu zaujímavú pre zahraničný trh.