Austrália

Austrália je krajinou, kde sú podmienky na pestovanie viniča skutočne málo priaznivé. Prvé sadenice viniča boli vysadené v roku 1788 na záhradne guvernéra v Sydney, čo sa považuje za zdrod austrálskeho vinárskeho priemyslu.

V Austrálii neexistovali vhodné odrody viniča, priekopníci vinárskeho priemyslu si ich museli privážať z ciest do Španielska alebo Francúzska.

Okolo roku 1850 sa prudko zvýšila ťažba v zlatých baniach v Ballarte, Ruthergene a Bendigu. To viedlo k rozšíreniu viníc vo Viktórii. V druhej polovici 19. storočia sa Viktória dostala v pestovaní viniča na vedúcu pozíciu. Jej rozmach zastavil až révokaz a do popredia sa v pestovaní viniča dostala Južná Austrália.

V 60. rokoch 20. storočia v Austrálii vznikali Eating and Drinking Societys a Wine Clubs. Tým stúpol dopyt po červených vínach. Vinič bol vysádzaný na nevhodných miestach, stúpala kvantita a úmerne s ňou klesala kvalita. Nanešťastie boom červených vín ako začal, tak aj skončil. V posledných rokoch sú však v Austrálii vyrábané červené vína najvyššej kvality z odrôd Shiraz a Cabernet Sauvignon.

Odroda Shiraz je v súčasnosti v Austrálii najpestovanejšou odrodou. Na jej úkor sa stáva stále populárnejšou odroda Cabernet Sauvignon, ktorá sa rýchlo prispôsobila teplým austrálskym podmienkam. Modré odrody sú pestované asi na 58% celkovej plochy viníc v Austrálii.

Biele odrody Chardonnay, Sémilion, Sauvignon blanc a Rizling predstavujú 2/3 produkcie austrálskych bielych vín.

Najznámejšie vinárske oblasti Austrálie sú Južná Austrália, Nový Južný Wales, Victoria a Západná Austrália.