Argentína

Argentína je krajinou, ktorej vinárska história siaha až k prvým španielskym dobyvateľom v 16. storočí, podľa ktorých bolo pohorie Ánd veľmi vhodné pre pestovanie viniča.

Vzhľadom na horúce a suché podnebie Argentíny vytvorili prví osadníci základy pre moderné vinárstvo tým, že vytvorili vodné hrádze a zavlažovacie kanále.

Druhá vlna prisťahovalectva koncom 18. storočia prispela k mnohopočetnosti štýlov vína, ktoré môžeme v Argentíne nájsť dodnes. Prisťahovalci z Talianska, či Francúzska si so sebou priniesli európske druhy viniča a takisto mnoho skúseností s výrobou vín.

Neskôr sa v krajine pri moci striedali rady skorumpovaných vojenských režimov a tak úspechy argentínskeho vinárskeho priemyslu poklesli.

Argentína má 10 vinárskych oblastí, ktoré sú sústredené v úzkom páse na východe krajiny. Je to jedinečná krajina podobná púšti s nadmorskou výškou 300 – 1600 m n. m.

Jednou z najúžasnejších aspektov argentínskeho vinárstva je mnohopočetnosť odrôd viniča. Vysokoproduktívnymi odrodami sú Criolla a Cereza, avšak ich význam postupom času upadá. Do popredia sa dostáva francúzska odroda Malbec, ktorá sa stala spomedzi všetkých odrôd najdôležitejšou. V argentínskom suchom podnebí sa Malbecu výrazne darí a poskytuje mäkké, aromatické víno s plnou chuťou.

Argentínske biele víno najplnšieho charakteru sa lisuje z hrozna Torrentés, pri ktorom rozlišujeme 3 druhy: Torrentés riojana z La Rioja, Torrentés mendocino z Mendozy a Torrentés sanjuanino zo San Juanu. Poskytujú jedinečné voňavé víno podobné Muškátu.

Najznámejšie vinárske oblasti Argentíny sú Mendoza, San Juan, La Rioja, Cafayate a Río Negro.