Taliansko

Taliansko patrí spolu s Francúzskom k najvýznamnejším vinárskym krajinám Európy a zároveň je jednou z najstarších vinárskych krajín kontinentu. Pompeje sa v čase Rímskej ríše stali metropolou obchodu s vínom a po ich zániku začali vznikať vinárske strediská po celej ríši. Pád ríše priniesol nepokoje a časom pestovanie viniča stratilo status lukratívneho hospodárskeho odvetvia.

Za zachovanie tradície v pestovaní vínnej révy môžu taliani ďakovať kláštorom. Podľa francúzskeho vzoru boli vyvinuté typy vín ako Barolo, Brunello a Chianti, z ktorých sa časom stali najlepšie vína sveta.

Talianske vinice poskytujú zo svetového hľadiska pravdepodobne najväčší genetický zásobník kultúrnych odrôd viniča. Hoci biele odrody v pestovaní prevažujú nad modrými, tými skutočnými veľkými talianskymi vínami sú až na malé výnimky vína červené.

Taliansko je charakteristické pestrou škálou klimatických a mikroklimatických podmienok. Taktiež sa v krajine striedajú rôzne geologické podmienky a typy pôd. Spolu však vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie hrozna. V Taliansku sa pestuje množstvo bielych a modrých odrôd a až na výnimky sa vína vyrábajú z domácich odrôd. Talianske vína chutia inak ako všetky ostatné.

Talianske vína majú rôzne označenie. Regionálne vína sú označované IGT (Indicatione Geografica Tipica) a drahé kvalitné vína sú označované DOC, alebo DOCG. Toto označenie garantuje pôvod, odrodu a spôsob spracovania. Označeniu môže prislúchať kategória centro alebo classico.

Najznámejšie vinárske oblasti Talianska sú Apúlia (Puglia)Piemont (Piemonte)Sardínia (Sardegna)Sicília (Sicilia)Toskánsko (Toscana)Umbria a Veneto.

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 18

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 18