Nemecko

Nemecko je krajinou s bohatou vinárskou históriou, ktorá siaha až do čias Rímskej ríše. Dioklecián určil mesto Trevír za medzisklad pre obchod s rímskym vínom v smere k britským provinciám. Neskôr si však uvedomil, že výroba priamo na mieste bude menej nákladná, ako preprava vína z juhu.

Už v 4. storočí boli svahy v okolí Rýna a Mosely pokryté viničom. Časom sa nemecké vína stali vyhľadávanými po celej Európe. Okolo roku 800 sa vinárstvom zaoberal aj panovník Karol Veľký, ktorý podporoval výber kvalitných odrôd, starostlivo vyberal najlepšie polohy a vydával zákony pre vinárov a obchodníkov.

Nemecké vína sa delia podľa zákona do štyroch akostných tried, ktorými sú – stolové vína (Tafelwiene), miestne vína (Landewiene) a akostné vína (Qualitätsweine) stanovených vinárskych oblastí (Q. b. A.) bez prívlastku, alebo vína s prívlastkom.

Ako prívlastky sa uvádzajú: Kabinett, Spätlese (neskorý zber), Auslese (výber), Beerenauslese (bobuľový výber), Trockenbeerenauslese (hrozienkový výber) a Eiswein (ľadové víno).

Nemecko je predovšetkým krajinou rizlingov, ale taktiež tu bola vyšľachtená celá rada odrôd, ktoré boli rozšírené do Európy, ako napríklad Müller Thurgau. Z červených odrôd je v Nemecku najobľúbenejšou odrodou Rulandské modré. Práve Rizling, Müller Thurgau a Rulandské modré zaberajú spolu takmer polovicu z celkovej plochy vinohradov Nemecka.

Najznámejšie vinárske oblasti Nemecka sú Ahr, Bádensko, Fransko, Mosela, Nahe, Pfalz (Falsko), Rheingau, Rheinhessen, Sasko a Saale-Unstrut.

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 16

Zobrazujú sa výsledky 1–12 z 16